JEEJAR

 
 Juridisch Administratief Recht

                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

                                               09 October 2015

 


 

HOMETERUG
5 februari 2013. "Nieuw" geluidssignaal nog steeds niet algemeen gangbaar.
Wat in begin 2009 werd aangekondigd als het nieuwe geluidssignaal van politie, brandweer en ambulance en welke u bij de opening van deze pagina te horen heeft gekregen is tot op heden niet gerealiseerd.
Politie voortuigen hebben nagenoeg ieder een eigen geluid en de brandweer en ambulance hebben tot op heden hun eigen geluid behouden. En dan laten we het over de nieuwe zwaai- of flitslichten nog maar niet hebben.

12-01-2009 Politie, brandweer en ambulance krijgen nieuw geluidssignaal.
Vanaf 1 maart 2009 krijgen nieuwe politie, brandweer en ambulance voertuigen het geluidssignaal dat u zo juist bij het aanklikken van deze pagina hebt gehoord. De nieuwe sirene kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz en het minimale volume wordt verhoogd van 100 naar 110 dB. Dus alle hulpdiensten krijgen één zelfde sirene.
Ook zwaailichten, flitslichten en lichtbalk worden uitgevoerd in een vastgestelde kleur blauw. Daarnaast moest er ook een geel zwaai- of flitslicht worden gevoerd.
De gehele aanpassing kent echter wel een overgangstermijn. Huidige voortuigen moeten uiterlijk 1 januari 2014 zijn omgebouwd. Dit betekent dat er vanaf 1 maart 2009 er in feite een nieuw geluid bijkomt en per 1 januari 2004 er nog één overblijft en de alom bekende signalen van de politie, brandweer en ambulance verdwijnen.